Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟΝ...

Πρόσφατα βρέθηκα σε μία ορκομωσία της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ. Οπως γίνεται σε όλες τις ορκομωσίες όλων των σχολών της Ελλάδας βρίσκονται και κάποιοι ξέμπαρκοι που βγάζουν ένα λόγο. Εξάλλου κάθε ελληνική εκδήλωση που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει προσκαλεσμένους κάποιους βουλευτές, υπουργούς, πρυτάνεις και διάφορους άλλους «άρχοντες» που αδυνατούν να καταλάβουν ότι όλοι αυτοί που μαζεύτηκαν εκεί το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να ακούσουν έναν μακρόσυρτο, βαρετό λόγο. Ακόμα και πριν από συναυλία έχει τύχει να ακούσω κάποιον να μιλάει για κάτι άσχετο, συνήθως κομματικό, αλλά ξεφεύγω από το θέμα.

Στις ορκομωσίες της Πολυτεχνικής τον λόγο παίρνει ο Κοσμήτορας της Σχολής, ο Πρύτανης ή ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου (ανάλογα ποιος είναι παρών), ο Πρόεδρος του τμήματος, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου. Οι τρεις πρώτοι επικεντρώθηκαν στην οικονομικη κρίση και είπαν το κοντό τους και το μακρύ τους. Σε γενικές γραμμές είπαν ότι οι μηχανικοί είναι αυτοί που θα βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από το αδιέξοδο και άλλες τέτοιες σοφίες με τις οποίες θα γελούσαν τα μονόχρωμα κατσίκια. Ευτυχώς όμως που λίγο μετά ανέβηκε στο βήμα η εκπρόσωπος του ΤΕΕ και ήρθε η ώρα να γελάσει και το ποικιλόχρωμο αμνοερύφιον, γνωστό και ως «παρδαλό κατσίκι» ή όπως το λένε στο χωριό μου το harlequin kid.

Η αξιότιμη κυρία εκπρόσωπος είπε εν ολίγοις ότι μετά τον Παρθενώνα το σημαντικότερο επίτευγμα των Ελλήνων είναι η ίδρυση του ΤΕΕ, το οποίο είναι εκεί για να μας βοηθάει, να μας στηρίζει, να μας παρέχει ότι χρειαστούμε κτλ. Δεν διευκρίνισε αν όταν γεράσουμε μας παρέχει και βιάγκρα, αλλά μάλλον αυτό θα είναι δουλειά του ΤΣΜΕΔΕ και γι αυτό το παρέλειψε. Πάνω από όλα όμως, είναι εκεί για να προασπίζει και να διευρύνει τα δικαιώματα όλων των μηχανικών. Ποιοι είναι οι κακοί που πάνε να μας τα πάρουν δεν είπε, αλλά όλοι υποψιαζόμαστε ότι είναι εκείνοι τα πορτοκαλί κοντά πλασματάκια με μυτερά αυτιά που έχουν τελειώσει κάτι που λέγεται ΤΕΙ, ΙΕΚ ή ακόμα και το MIT που λόγω του ότι το Bachelor αποδίδεται σε 4 χρόνια δεν μπορούν να θεωρηθούν ισάξιοι των απόφοιτων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αυτό που κατάλαβα για ακόμα μία φορά είναι ότι οι κάποιοι Έλληνες επαγγελματίες συμπεριλαμβανομένων και των κάποιων μηχανικών είναι αυτό που ονομάζουνε στο χωριό μου «χέστες». Φοβούνται τα ΙΕΚ, τα κολέγια, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ότι άλλο πιθανώς θα αποδείξει ότι είναι ικανοί μόνο για να γλείφουν. Διευκρινίζω ότι αυτό φυσικά και δεν ισχύει για όλους τους μηχανικούς/γιατρούς/δικηγόρους κτλ. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω τι ακριβώς φοβούνται αυτοί που φοβούνται. Δεν ξέρουν άραγε ότι στην αγορά, στην «πιάτσα» δεν έχει σημασία τι πτυχίο έχεις, αλλά τι ξέρεις; Προφανώς όχι αφού δεν έχουν βγει ποτέ στην ελεύθερη αγορά. Οι περισσότεροι φίλοι μου, συμφοιτητές από το πανεπιστήμιο μου έχουν περιγράψει ότι η κατάσταση στις εταιρίες είναι λίγο-πολύ όπως και εδώ στην Αγγλία. Κρίνεσαι κάθε μέρα, όχι από τα χαρτιά σου, αλλά από τις γνώσεις σου. Το αν ο νέος μηχανικός έχει πάρει πτυχίο από το τάδε Αμερικανικό ή Ευρωπαϊκό κολλέγιο ή πανεπιστήμιο έχει σημασία μόνο για την πρόσκληση στην αρχική συνέντευξη και όχι για να κρατήσεις τη δουλειά.

Η άποψη μου ήταν και παραμένει ότι μηχανικό (ή οτιδήποτε άλλο) δε σε κάνει ένα πτυχίο, αλλά η δουλειά. Θεωρώ πολύ πιο συνάδελφο μου τον φίλο μου τον Μήτσαρα που τελείωσε το ΤΕΙ, αλλά δουλεύει σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές στην έρημο, παρά τον Τσίπρα που μπορεί να τελείωσε ένα Πολυτεχνείο, αλλά το πιο μακρύ ταξίδι που έχει κάνει είναι για διακοπές στο Εδιμβούργο πέρυσι το Πάσχα. Και αν θέλουν να λέγονται αυτοί μηχανικοί, ας τον κρατήσουν τον τίτλο. Η γνώμη των εκπροσώπων του ΤΕΕ για το ποιος είναι μηχανικός και ποιος όχι είναι ελάχιστης σημασίας μπροστά στη γνώμη του Γιαπωνέζου συναδέλφου μου. Για το τέλος θα πω ότι ελπίζω να αλλάξουμε εμείς αυτούς και όχι αυτοί εμάς.

41 σχόλια:

+απειρο φιλε..
γνωστος ρολος του ΤΕΕ με προεδρο τον αδελφο του αλαβανου
καλο καλοκαιρι!

Καλά τα λες Ndn!

1. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία του εξωτερικού στην Ελλάδα, μόνο και μόνο επειδή μπορεί μια σχολή στο εξωτερικό να διαρκεί ένα έτος λιγότερο. Δεν κάθονται "τα μεγάλα μυαλά" που φτιάχνουν αυτούς τους κανόνες να αναλογιστούν ότι ο Χ φοιτητής στο εξωτερικό μαθαίνει σε τρία έτη πολύ περισσότερα πράγματα απ'ό,τι ο Υ φοιτητής στην Ελλάδα. Και αποκτά γνώσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην μετέπειτα εργασία του, δεν παραμένει στην απλή θεωρία. Τι να πεις!

2. Για να μην αναφερθώ σε μεγάλο ποσοστό φοιτητών που παίρνουν πτυχίο στην Ελλάδα με μέσον (στελέχη φοιτητικών κομμάτων), χωρίς να έχουν πατήσει σχεδόν σε κανένα μάθημα.

3. Αυτοί οι τετριμμένοι λόγοι στις ορκωμοσίες είναι εντελώς βαρετοί! Δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα!

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι και δεν αναγνωρίζουν τις άλλες σχολές σαν ισότιμες τους π.χ ΤΕΙ επειδή κάνουν ένα χρόνο λιγότερα μαθήματα αλλά παρόλα αυτά θέλουν να τους αναγνωρίσουν και το 1 χρόνο που κάνουν παραπάνω σαν μεταπτυχιακό. Δηλαδή όλα δικά τους… πάντως ένας καλός πτυχιούχος ΤΕΙ δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα έναν του αντίστοιχου πολυτεχνείου… το όλο πρόβλημα δημιουργείται γιατί Πολυτεχνεία και ΤΕΙ έχουν ακριβώς τα ίδια αντικείμενα ενασχόλησης..

@Laplace

Γεια σου Laplace,

Δεν νομίζω ότι έχει σημασία ποιος είναι πρόεδρος του ΤΕΕ. Οποιος και να ήταν τα ίδια θα έκανε γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία όχι μόνο του ΤΕΕ αλλά και όλων των επαγγελματικών συλλόγων στην Ελλάδα.

Εγώ πιστευω ότι θα πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με τα παραμύθια των "τίτλων" και να δούμε την ουσία. Αν κάποιος είναι ικανός να κάνει μία δουλειά ή όχι και όχι αν απλά έχει ένα πτυχίο που αυτόματα τον βάζει πάνω από τον άλλο.

Επίσης νομίζω ότι μπορώ να τα λέω αυτά χωρίς να μπορεί να με κατηγορήσει κανένας. Και απόφοιτος του Ελληνικού Πολυτεχνείου είμαι οπότε θα μπορούσα να βολεύομαι με την σημερινή κατάσταση και στην Αγγλία έχω πάρει MSc από ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια. Το ζήτημα όμως θα πρέπει κάποτε να πάψει να είναι ο ευατούλης μας και να δούμε πως μπορεί να πάει μπροστά αυτό το κράτος. Με συντεχνίες και προάσπιση παρωχημένων συμφερόντων δεν μπορεί να πάει μπροστά. Πρέπει κάποια πράγματα και ιδίως κάποιες νοοτροπίες να αλλάξουν.

@DaNaH

Γεια σου Δανάη,

χαίρομαι που συμφωνείς σε γενικές γραμμές, αλλά πρέπει να σου πω ότι σε κάποια σημεία βρίσκω λίγο υπερβολικό το σχόλιο σου.

Αρχικά να πούμε ότι τα πτυχία του εξωτερικού αναγνωρίζονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση από το ΔΟΑΤΑΠ. Σε όλες τις χώρες κάτι τέτοιο συμβαινει. Και εγω που τελείωσα στην Ελλάδα στο Πολυτεχνειο, για να γραφτώ στο Institute of Mechanical Engineers κατεθεσα όλα τα χαρτιά, μου ζητησαν κάτι συμπληρωματικά (αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας κτλ) και μετά από περίπου 2 μήνες μου έστειλαν γράμμα ότι το πτυχίο μου είναι ισότιμο με το Βρεταννικό Master of Engineering (ΜΕng) και μπόρεσα να γίνω μέλος. Και για φίλους που δουλεύουν σε τράπεζες και ήθελαν να δώσουν το CFA κάτι παρόμοιο τους ζητήθηκε, αλλά δεν ξέρω να το περιγράψω επ' ακριβώς.

Επίσης δεν νομίζω ότι οι φοιτητές στο εξωτερικό μαθαίνουν περισσότερα ή λιγότερα από τους φοιτητές στην Ελλάδα. Μάλλον είναι στον άνθρωπο και κατά πόσο θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με αυτό που σπουδάζει.

Οσο για το 2 που έγραψες θα διαφωνήσω κάθετα. Μεγάλη συζήτηση και ίσως θα πρέπει να γράψω την γνώμη μου σε ξεχωριστή αναρτηση, αλλά θα προσπαθήσω περιληπτικά να σου πω τι συμβαινει. Ισως να υπάρχουν τετοια περιστατικά που αναφερεις (όχι όμως ολοκληρο πτυχίο, αλλά ίσως να περάσουν κάποιο μάθημα), αλλά εκτός του ότι είναι σπάνια συμβαίνουν συνήθως σε κάποια ΤΕΙ της επαρχίας εκεί που οι τακτικοί καθηγητές είναι ελάχιστοι και οι συμβασιουχοι που θέλουν να γίνουν μόνιμοι πολλοί. Οι φήμες αυτές που δυστυχώς όλο και περισσότεροι υιοθετούν έχουν σκοπό να ισοπεδώσουν όλους όσους ασχολούνται με την πολιτική στο πανεπιστήμιο με το γνωστό μοτο "ολοι είναι ιδιοι". Ετσι οταν οι φοιτητές αντιδρουν σε κάτι (σημειώνω ότι σε ολοκληρο τον κόσμο από τις Φιλιππίνες την Τουρκία το Ιραν μέχρι τις ΗΠΑ οι φοιτητές είναι αυτοί που πάντα αντιδρούν) να έχουν ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση του Ελληνα ως τεμπέληδες που περνάνε τα μαθήματα από την πίσω πόρτα. Σκέψου το αυτό που σου λέω και σύγκρινω με πράκτικες σε άλλες χώρες. Νομίζω πως θα συμφωνήσεις. Δανάη, καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλους τους χώρους, αλλά η ισοπέδωση πάντα εξυπηρετούσε "τρίτους" σκοπούς.

Οσο για τους λόγους στις ορκωμοσίες αλλά και σε καθε είδους εκδήλωση, από πανυγήρι μέχρι βαφτιση δεν μπορείς να με βρεις πιο σύμφωνο. Απορώ πως ακόμα δεν το έχουν καταλάβει αυτοί που μιλάνε.

Καλό βράδυ!

@electronic396

Γεια σου electronic,

Νομίζω πως έχεις άδικο και μάλιστα αυτός ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεσαι κι εσύ δίνει στο ΤΕΕ δύναμη.

Αρχικά να σου πω ότι είναι λογικό να μην αναγνωρίζουν τις άλλες σχολές σαν ισότιμες τους. Δεν σπουδάσανε το ίδιο οι μηχανολογοι στο πολυτεχνείο με τους μηχανολόγους στο ΤΕΙ. Φυσικά δεν θα έπρεπε να έχουν τον ίδιο σύλλογο, δεν θα έπρεπε να έχουν το ίδιο ταμείο κτλ.

Το ΤΕΕ αποκτά τέτοια δύναμη επειδή ακριβώς όσοι τελείωσαν το ΤΕΙ λένε "γιατί να μην γραφτούμε και εμείς". Αν αντί να παρακαλούσαν το είχαν "γραμμένο" το ΤΕΕ δεν θα βλέπαμε καμία γραφικότητα από αυτές που βλέπουμε σήμερα.

Το ζήτημα το θέτεις σε λάθος βάση. Για εμένα δεν υπάρχει ανώτερος και κατώτερος άνθρωπος λόγω πτυχίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να έχουν τον ίδιο σύλλογο. Αυτό σημαίνει οτι ο καθένας πρέπει να κρίνεται από τη δουλειά του. Δηλαδή...αν κάποιος απόφοιτος ΤΕΙ/ΙΕΚ κτλ δουλεύει 10 χρόνια σε μία εταιρία που κατασκευάζει σπίτια δεν μπορεί να έρχεται το κρατος μέσω του ΤΕΕ και να του λεει "εσύ θα υπογράφεις για 2οροφα για όλη σου τη ζωή" και ο άλλος που έχει τελειώσει πολυτεχνείο, αλλά δεν δούλεψε ποτέ να μπορεί ex-officio να χτίζει 10όροφα. Θα πρέπει να μετράει το τι δουλειά κάνεις και όχι το τι πτυχίο έχεις.

Οσο για το μεταπτυχιακό στα 5 έτη να σου πω ότι έτσι αναγνωρίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Και εγω που τελείωσα στην Ελλάδα στο Πολυτεχνειο, για να γραφτώ στο Institute of Mechanical Engineers κατεθεσα όλα τα χαρτιά, μου ζητησαν κάτι συμπληρωματικά (αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας κτλ) και μετά από περίπου 2 μήνες μου έστειλαν γράμμα ότι το πτυχίο μου είναι ισότιμο με το Βρεταννικό Master of Engineering (ΜΕng) και μπόρεσα να γίνω μέλος. Επίσης όταν χρειάστηκα κάτι από την Αμερική (δουλεύω σε αμερικάνικη εταιρία) και εκεί μου είπαν ότι έχω Master of Engineering με τα 5 χρόνια σπουδών στην Ελλάδα. Αφού το αναγνωρίζουν έτσι κι αλλιώς όλες οι χώρες, θα πρέπει κάποτε να το αναγνωρίσει και η Ελλάδα.

Οπως είπα και στην Δανάη παραπάνω φυσικά και ένας καλός πτυχιούχος ΤΕΙ δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα έναν του αντίστοιχου πολυτεχνείου. Το ζήτημα είναι τι προσπάθεια κάνει ο καθένας και πόσο αποφασισμένος είναι να μοχθήσει γαι να πετύχει. Ξέρω παιδιά από το ΤΕΙ που δουλεύουν σκληρά και έχουν καταφέρει περισσότερα από συμφοιτητές μου.

Εγώ είμαι ενάντια στις γραφικότητες του στυλ "εμείς οι μεγάλοι Ελληνες μηχανικοί που πρέπει να τα κάνουμε όλα και από την άλλη οι κακοί ΤΕΙ/ΙΕΚ/Αγγλο-Γαλλο-Ιταλο κτλ πτυχιούχοι που δεν ξέρουν τίποτα".

Να είσαι καλά και καλό βράδυ!

φιλε ΝDN μπερδευεις κατι..
το Βρετανικό Master of Engineering (ΜΕng) το αποκτας ΜΕ ΤΟ 4ο ετος σπουδων..
δεν εχει καμια σχεση το ΜSc(master of science)με το MEng..

@Laplace

Φιλε Laplace ,

ΤοΒρετανικό Master of Engineering (ΜΕng) το αποκτας με το 4ο ετος σπουδων στα Αγγλικά πανεπιστημια. Αν θέλεις με πτυχίο από άλλη ευρωπαική χώρα να γραφτείς σε οποιονδήποτε σύλλογο μηχανικών με σκοπό να συνεχίσεις ακολυθώντας το CPD (Continuous Professional Development) για να γίνεις Chartered πρέπει να ακολουθήσεις την τακτική που έγραψα παραπάνω. Καταθέτεις τα χαρτιά σου (πτυχία, αναλυτική και διάφορα άλλα κτλ) και κατόπιν σε ενημερώνουν αν το πτυχίο σου είναι ισότιμο με το Βρεταννικό MEng και αρχίζεις το τετραετές CPD.

Το MSc είναι άλλο πράγμα που δεν έχει σχεση με το 5ετες πτυχίο του ελληνικού πολυτεχνείου.

Ακριβως!το διευκρινιζω γιατι δεν ειχα καταλαβει αν ηξερες την διαφορα!
οχι οτι δειχνεις οτι δεν γνωριζεις,καθε αλλο!απλα γιατι οι περισσοτεροι μπερδευουν(ακομα κ οι αποφοιτοι του ΕΜΠ ΧΩΡΙΣ MSc) κ σου λενε ΜΑΣΤΕΡ ΤΟ ΕΝΑ,ΜΑΣΤΕΡ Κ ΤΟ ΑΛΛΟ
χαχαχα
καμια σχεση,πραγματικα..οπως το λες

καλο βραδυ κ καλη εβδομαδα

@Laplace

Φίλε Laplace νομίζω πως στην Ελλάδα η όλη φασαρία για το αν το πτυχίο του πολυτεχνείου είναι και μαστερ γίνεται καθαρά για την αύξηση στο μισθό των μηχανικών που δουλεύουν στο δημόσιο (εκεί το Master of Engineering και το MSc παίρνουν την ίδια αύξηση) μιας και στον ιδιωτικό ξέρεις πολύ καλά τι ισχύει. Τα άλλα είναι απλά "να χαμε να λέγαμε".

Να, κάτι τετοια δεν μπορώ και επειδή βλέπω πως δουλεύουν οι συμφοιτητες μου και φίλοι στην Ελλάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ για 800 ευρώ με μπλοκάκι γι αυτό βρίζω όσους από το ΤΕΕ λένε "εμείς οι μηχανικοί..." και άλλες χαζομάρες.

Καλό βράδυ!

ετσι ακριβως φιλε NDN
συμφωνω με ολα μαζι σου
κ με τα σχολια κ με την αναρτηση..
κ για το 10% του μισθου αλλα κ για να μπουν στα διδακτορικα καποια ατομα χωρις να εχουν κανει πρωτα MSc..
γνωστες τακτικες ελληνικων κομματοσκυλων κ βολεμενων..
καλο βραδυ φιλε

Σε αυτή τη χώρα ανθρωποι είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι πολιτικοι μηχανικοι( ή μάλλον πιο σωστά όποιος μηχανικός έχει σχέση με τις οικοδομες). Οι υπόλοιποι και να πεθάνουμε, δε θα κάνουμε και αισθητη την απώλεια μας..

Εγώ το προσπαθώ(να πεθάνω...) αλλά οι γιατροί επιμένουν οτι δεν έχω και πολλές ελπίδες(να τα καταφέρω...). Επίσης προσπαθώ να μπω στην αγορά εργασίας( η οποία κάνει το μηχανικό όπως λες) αλλά για κάποιον περιεργο λόγο βλέπω παντου μπετά και θεμέλια και χαλίκι 3Α. Τελος, οι δικηγόροι με ταλαιπωρούν χροοοονια τώρα, αλλα τι να κάνεις...

Υ.Γ. Στις μεγάλες σχολές υπάρχει στρατός αποφοιτων με περιεργους τρόπους λόγω κομματικών σχεσεων. Το Πολυτεχνείο ΑΠΘ είναι μικρό και για αυτό γλυτώνει. Τα πράματα στο ΠΑ.ΜΑΚ ή στη Ν.Ο.ΠΕ δεν είναι καθόλου αθώα όπως λες.

Οι κομματικές παρατάξεις είναι το μεγαλύτερο (μετά το τραγικό υπ. παιδείας των τελευταίων χρόνων) πρόβλημα των πανεπιστημιων. Υπάρχουν σαφέστατες πελατειακές σχέσεις, συνεργασίες και πάσης φύσεως πολιτικά ανταλλαγματα, τα οποία δε ταιριάζουν σε ακαδημαικό χώρο. Απλά να ξαναπω φυσικά οτι δεν υπάρχει αντιστοιχο παραδειγμα σε άλλο πανεπιστημιο του εξωτερικου, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Αυτό και μόνο για μένα είναι αρκετό.

Η λύση είναι ευκολη και όποιος Υπ. Παιδεία τη κάνει και αντέξει τους τραμπουκους, τους μπράβους της νύχτας και τους αγωνιστές της δημοκρατίας των αντιστοιχων παρατάξεων θα κάνει το μεγαλύτερο καλό στα Πανεπιστημια.

-Ενιαίος φοιτητικός σύλλογος χωρίς παρατάξεις με ένα ψηφοδέλτιο.

-Κατάργηση της ψήφου των φοιτητων σε όλες τις εκλογές προεδρων-κοσμητόρων-πρυτάνεων(δεν υπάρχει πουθένα στο κόσμο, ουτε στην αναρχοαυτόνομη Κολομβία τέτοιο πραμα)

-Συμμετοχή των φοιτητών σε πάσης φύσεως όργανα διοικησης μόνο με δικαιωμα λόγου(άντε ίσως εκτός από μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα, με λειτουργικά θέματα, σίγουρα πάντως άσχετα από πάσης φύσεως ακαδημαική λειτουργία)

Οποιος θέλει να αναπτυξει τα συνδικαλιστικά του ας περιμένει 5-6 χρόνια. Θα πάει στο ΤΕΕ μετά και ας τα κάνει όσο πουτάνα θέλει. Οποιος πιστεύει οτι το παραπάνω εμπεριέχει κινδύνους να αδικηθεί, ας πάει στο Cambridge στο ΜΙΤ ή Yale, που θα τον ρωτάνε συνέχεια τι γουστάρει το παιδί, έτσι να το φτιάξουμε. Εχει γίνει πλεον γελοιο να κουβεντιάζουμε το αυτονοητο.

Οι λόγοι που εκφωνούνται πριν από κάθε εκδήλωση δεν αποσκοπεί στον εμπλουτισμό της συγκεκριμένης εκδήλωσης (όποια και αν είναι αυτή) μα στην αυτοπροβολή κάθε ομιλούντος...
Για το ΤΕΕ δεν γνωρίζω πράγματα θα συμφωνήσω όμως μαζί σου πως η εμπειρία και οι πράξεις είναι αυτές που καταξιώνουν κάποιον επαγγελματία ανεξαρτήτως των πτυχίων που κατέχει κανείς.
Τα ΤΕΙ και τα ΙΕΚ είναι γεγονός πως βρίκσονται πιο κοντά στην αγορά εργασίας και προσφέρουν πρακτικές γνώσεις που είναι άμεσα εφαρμόσιμες σε αντίθεση με τα Πανεπιστήμια τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις παρέχουν θεωρητικές γνώσεις που μάλιστα βασίζονται στη χρήση συγγραμάτων που έχουν εκπονηθεί εδώ και πολλά χρόνια (και θεωρούνται ξεπερασμένα). Δεν αλλάζουν όμως μην τύχει και θιχτεί ο Χ ή Ζ καθηγητής εάν αυτός βρίσκεται σε κάποιο νευραλγικό πόστο και έχει κομματικές διασυνδέσεις....
Δυστυχώς τα επαγγελματικά δικαιώματα και αυτά υπόκεινται σε κομματικές και συμφεροντολογικές παρεμβάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστημονική ιδιότητα ή τα προγράμματα σπουδών.
Ξεφεύγοντας λίγο από το θέμα θα σου πω μόνο πως πρόσφατα δημοσιεύτηκαν (και κατοχυρώθηκαν) τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Ανοικτού Πανεπιστημίου (δια βίου εκπαίδευση). Οι πτυχιούχοι του Ελληνικού πολιτισμού δεν έχουν δικαίωμα διδασκαλίας ενώ οι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού έχουν (τα προγραμματα σπουδών έχουν την ίδια περίπου βάση).
Δεν θέλω να ξεφύγω από το θέμα της ανάρτησής σου απλά θέλω να επισημάνω πως δυστυχώς ο τομέας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει διαβρωθεί από τα κομματικά συμφέροντα τα οποία ορίζουν με απολυτότητα την εξέλιξη των επιστημονικών πραγμάτων σε όλα τα επίπεδα (καθηγητές, φοιτητές, προγράμματα σπουδών που προωθούνται ή όχι κλπ). Οσο αυτά δεν υποχωρούν τόσο θα υποχωρεί η ποιότητα της επιστημονικής κατάρτισης στην Ελλάδα και θα υποβαθμίζεται η γνώση.
Ενώ θεωρητικά συμφωνώ μαζί σου πως εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε αυτούς, έχω φτάσει να νοιώθω πολύ αδύναμη για να τους αντιμετωπίσω γιατί είναι πολύ ισχυροί (ένα είδος μαφίας δηλαδή).
Θα συμφωνήσω έως ένα μεγάλο σημείο με τον stojohn και θεωρώ πως όποιος επιλέγει να μείνει έξω από το παιχνίδι των κομμάτων προκοπή δεν κάνει (ο καλύτερος επιστήμονας του κόσμους να είναι)...εκτός και αν μεταναστεύσει στο εξωτερικό όπου τα κριτήρια είναι πράγματι διαφορετικά και ίσως λιγότερο χρωματισμένα κομματικά.
Καλή εβδομάδα εύχομαι

Μηχανικός δεν ειμαι, αλλα καταλαβαίνω πολυ καλά οτι -απλουστεύοντας το λιγο- η κατάσταση εχει όπως πχ στα φαγάδικα.
Ολοι ειναι ταβερνιάρηδες αλλα σημασία εχει το φαγητό κάνεις και τι εξυπηρέτηση προσφέρεις και οχι αν το μαγαζί σου ειναι γουάου χλιδάτο και πάνω στο κύμα και φρουφρού.
Επι του θέματος, γενικά οτιδήποτε στην Ελλάδα και ισως και σε άλλες χώρες "εκπροσωπεί" εναν κλάδο, συχνά στελεχώνεται είτε απο απλά άσχετους είτε απο διάφορους "επίσημους" που αμφιβάλλω πόσο εχουν κάνει οι ίδιοι την δουλειά που ...εκπροσωπούν.

* Πάω να διαβάσω και τα προηγούμενα άρθρα σου, και να περιμένεις ενα μέηλ μου μίστερ loNdoN greek/

Συμφωνω απολυτα με την αποψη οτι τον μηχανικο δεν τον κανει το διπλωμα/πτυχιο αλλα η συνεχης τριβη με το αντικειμενο.

Το ΤΕΕ ειναι η επισημη φωνη των διπλωματουχων και πολυ καλα κανει να εκφραζει καποια θεματα. Συχνα πυκνα εχει καποιο δικιο, αλλες φορες οχι. Η υπαρξη του και μονο ειναι σημαντικη.

Οι εκπροσωποι του ΤΕΕ ειναι διαφοροι διπλωματουχοι ανεξαρτητως ιδιοτητας που κατα καιρους εκφραζουν την γνωμη τους για καποια θεματα, φλεγοντα ή μη. Καποιοι εκπροσωποι θεωρουνται αντικειμενικα πεφωτισμενοι ως προς τις αποψεις τους και την αντικειμενικοτητα τους.
Υπαρχουν ομως και πολλοι αλλοι, που ενω παρουσιαζονται υγιεις, καθαροι, εντιμοι, προσπαθουν με καθε τροπο να περασουν την δικη τους γραμμη με σκοπο να γινουν αρεστοι στους ψηφοφορους των επομενων εκλογων και να αρπαξουν οποιοδηποτε κονδυλι βρεθει μπροστα τους στα πλαισια της ταμπελας "ειμαι εκπροσωπος του ΤΕΕ".

Η τελευταια ομαδα που αναφερθηκε παραπανω, εχει δημιουργησει το μεγα προβλημα με τους διπλωματουχους/πτυχιουχους μηχανικους και αναμοχλευει συνεχως το θεμα.
Στην παραπανω ομαδα ανηκουν μηχανικοι που ενω δεν ειχαν στον ηλιο μοιρα, χωρις καμια απολυτως προσπαθεια εχουν αμετρητες δουλειες, εχουν αμεση προσβαση σε οποιαδηποτε δημοσια υπηρεσια, απεκτησαν διπλα τριπλα και τετραπλα σπιτια, σκαφη αναψυχης, πολυτελη αυτοκινητα. Και φυσικα εξακολουθουν και ειναι αρεστοι, και εξακολουθουν να ειναι εκπροσωποι του ΤΕΕ, και εξακολουθουν και αρθρογραφουν στο δελτιο του ΤΕΕ, και εξακολουθουν και επηρεαζουν συνειδησεις.

Κανενας ομως απ΄αυτους δεν ρωτησε ποτε κανεναν για τον αγωνα που κανει καθημερινα καποιος που δεν επηρεαζει συνειδησεις και που προσπαθει με καθε τροπο να ειναι ενταξει σε αυτο που εταχθει.
Ειτε αυτος ειναι εργοδηγος, ειτε αυτος ειναι μηχανικος μικρου πολυτεχνειου, ειτε αυτος ειναι υπομηχανικος, ειτε αυτος ειναι μηχανικος.

Φωτης

Μεγάλο θέμα άνοιξες φίλε. Εγώ αυτό που έχω να πω για τους μηχανικούς των ΤΕΕ-ΤΕΙ, από την εμπειρία μου με την χρόνια επαφή μαζί τους, είναι ότι οι περισσότεροι όταν παίρνουν το πτυχίο τους δεν έχουν κυριολεκτικά ιδέα για το πως είναι να δουλεύεις σαν μηχανικός "επί τω έργο", από αυτά που έμαθαν τα πιο πολλά γίνονται σκουπίδια και πετιούνται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και που και που ξανάρχονται σαν αναλαμπή και φυσικά δεν μπορούν να φανταστούν τι κωμικοτραγικές καταστάσεις θα συναντήσουν στα έργα που θα δουλέψουν. Οι περισσότεροι δε εξ αυτών είναι κακοπληρωμένοι και βαριούνται απίστευτα!

Και για να μην είμαι άδικος, έχω δουλέψει με μηχανικούς, ελάχιστους βέβαια (όπως το έργο που είμαι τώρα στη θεσ/νίκη), που πραγματικά αγαπάνε την δουλειά τους και δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο και κυριολεκτικά σου λύνουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

Ποτέ δεν ρώτησα κανέναν από ποια σχολή έχει πτυχίο.

Έχω δουλέψει με κάποιον που ήταν πραγματικά άψογος και έλεγα μπράβο το παλικάρι, ώσπου ήρθε κάποιος και μου λέει "ε, σιγά, πτυχίο ΤΕΙ έχει!", "χέσε μας ρε φίλε" του λέω "δε μπα να είναι και αγράμματος".

Πάντως τα πανεπιστήμια γενικώς θέλουν γκρέμισμα και φτου κι από την αρχή (είμαι λίγο ισοπεδωτικός αλλά αυτή είναι η άποψή μου για την παιδεία μας γενικώς, από τα νήπια μέχρι τα ΑΕΙ)

Και για την ιστορια, να αναφερθει και κατι πιο χειροπιαστο (γιατι ειμαστε μηχανικοι και οχι φιλολογοι) σε ότι αφορα οσα γραφτηκαν στον προηγουμενο σχολιο, με σκοπο να προβληματιστουν ή/και να παραδειγματιστουν καποιοι ανυποψιαστοι.

Διπλωματουχος Μηχανικος διατηρουσε επι πολλα χρονια γραφειο στο κεντρο (οδος Πειραιως) με αντικειμενο την εκδοση οικοδομικων αδειων και μονο.
Λογω των δημοσιων σχεσεων που ειχε, δημιουργησε παραταξη στο ΤΕΕ εκ του μηδενος, εν συνεχεια εγινε εκπροσωπος του ΤΕΕ, συμμετεχει σε διαφορες επιτροπες χωρις να εχει το υποβαθρο ουτε την εμπειρια, από ενας συνηθισμενος καθημερινος τυπος που ετρεχε ολη μερα απεκτησε 13 υπαλληλους μηχανικους (διπλωματουχους/πτυχιουχους) και σχεδιαστες με αρχηγο μια πολύ εμπειρη πτυχιουχο μηχανικο (ΤΕΙ), οι δουλειες οσο πανε και αυξανονται μερα με τη μερα.
Ο εν λογω κυριος διεμενε επι χρονια στο Αιγαλεω σε μονοκατοικια της συζυγου του (ετος ανεγερσης 1956), απεκτησε υστερα από την δημιουργια της παραταξης αυτης 3 κατοικιες και 1 εξοχικο, 2 πολυτελη αυτοκινητα και 1 μικρο, 1 ιστιοπλοικο σκαφος 11μ. Εγινε κατασκευαστης πολυτελων κατοικιων στα βορεια προαστεια, στην Κεα και στην Μυκονο με κατασκευαστικη εταιρεια στο ονομα της συζυγου του.

Το καθημερινο προγραμμα του είναι μια 10λεπτη επισκεψη στο γραφειο για να δωσει το παρον, πολυωροι καφεδες με διαφορες κουβεντες στο κτιριο του ΤΕΕ, τηλεφωνηματα σε διαφορους μηχανικους συναδελφους του για να μην το λυσμονουν και βολτες στην παραλιακη με την νομιμοπαρανομη μακροχρονια σχεση του.
Μην ξεχνοντας φυσικα ποτε να φροντιζει τα δυο παιδια από τον γαμο του και το 1 παιδι από την σχεση του.

Αυτος ο κυριος αρθρογραφει στο δελτιο του ΤΕΕ, δηλωνει με στομφο εναντιον των πτυχιουχων (ΤΕΙ), πανεπιστημιων εξωτερικου και των κολλεγιων και εναντιον των κατασκευαστων.
Πολλοι το εκτιμουν, πολλοι μιλουν γι΄αυτόν με τα καλυτερα λογια, πολλοι τον αποκαλουν ¨το χρυσο και καλο παιδι¨.

Φωτης

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε, δεν διάβασα τι έγραψαν οι υπόλοιποι μετά την απάντησή σου στο comment μου.

Είναι αλήθεια ότι το ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει τα πτυχία. Όμως όταν κάποιος έχει φοιτήσει σε ανώτατο ίδρυμα στο εξωτερικό και έρχεται στην Ελλάδα και του δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το πτυχίο του ισοδυναμεί με πτυχίο ΤΕΙ επειδή έξω είναι 3ετή τα πτυχία, μη λαμβάνοντας υπόψη τι γνώσεις έχει λάβει στα 3 αυτά χρόνια είναι αν μη τι άλλο γελοίο! Εγώ θα προτιμούσα να μην αναγνωρίσω το πτυχίο μου ως πτυχίο ΤΕΙ γιατί αυτόματα θα υποβαθμιζόταν! Προφανώς αυτά που σου λέω δεν είναι απλά υποθέσεις και σενάρια αλλά γνωρίζω κόσμο που βρίσκεται σε αυτήν την θέση και προτίμησε να μην αναγνωριστεί το πτυχίο του ως ΤΕΙ με την ελπίδα κάποια στιγμή να του δωθεί η πραγματική αξία του.

Όσο για το 2, εγώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο σπούδασα και ήξερα αρκετά άτομα που περνούσαν τα μαθήματα χωρίς να πατούν στις παραδόσεις! Δεν είναι φυσιολογικά και σωστά πράγματα αυτά!

Τέλος όταν μιλούσα ότι στο εξωτερικό παίρνει κανείς περισσότερες γνώσεις είχα συγκεκριμένη σχολή στο μυαλό μου και ίσως υπερέβαλα κάπως. Η αλήθεια είναι όμως ότι στο εξωτερικό ο φοιτητής έχει διαφορετική μεταχείριση απ'ό,τι στην Ελλάδα. Από την εμπειρία μου, εκεί σου φέρονται σαν μέλλοντα συνάδελφο ενώ εδώ σαν μαθητή και υπάρχει μια υποβόσκουσα φοβία των καθηγητών μην τους φας τη θέση. Για να μην πάω πιο μακριά και συγκρίνω τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα δικά μας σε θέματα καθαριότητας, οργάνωσης και εξυπηρέτησης γιατί θα πάμε σε τελείως άλλο κεφάλαιο!!!

Take care! ;)

Λογω του οτι και εγω σπουδασα εδω στην Ελλαδα, αλλα μετεπειτα συνεχισα παλι εδω αλλα με ενα συνθετο πλανο διδασκαλιας, μαθηματων, γλωσσας, κουλτουρας κλπ (ελληνικο και εξωτερικου) συμφωνω απολυτα μαζι σου σε οτι αφορα την αντιμετωπιση του φοιτητη.

Βεβαια ενδεχομενως αυτο εμενα να μου εκανε καλο γιατι ηρθε σε δευτερη φαση, υστερα απο το πρωτο πτυχιο.

Ομως αν κατι τετοιο συνεβαινε κατα την διαρκεια των βασικων μου σπουδων, δεν θα μου εκανε καλο.
Αυτο πιστευω.

Φωτης

Διαβάζοντας το ποστ και τα σχόλια μου δημιουργήθηκε,καθότι άσχετος με τον χώρο,η εξής απορία:
Άν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ έχουν τις ίδιες επαγγελματικές δυνατότητες με τους πτυχιούχους των πολυτεχνείων τότε γιατί υπάρχουν τα ΤΕΙ;

Οτι υπαρχουν διαφορες στα επαγγελματικα δικαιωματα ειναι γνωστο εδω και χρονια.

Οι διπλωματουχοι παραγουν επιστημονικο εργο και οι πτυχιουχοι το εφαρμοζουν (δικη μου θεωρηση, δεν ξερω αν στεκει).

Φωτης

@ stojohn

Στα του ΤΕΕ δεν βλέπω διαφωνία, οπότε λέω να επικεντρωθώ στο δεύτερο κομμάτι του σχολίου.

Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπήρχε ποτέ κανένας φοιτητής που λόγω διασυνδέσεων με καθηγητές κατάφερε να περάσει ένα-δυο μαθήματα. Τέτοιες περιπτώσεις προφανώς και θα υπάρχουν. Πάντως θεωρώ απίθανο να πήρε κάποιος πτυχίο δηλαδή ας πούμε να πέρασε 35 μαθήματα μόνο και μόνο επειδή ήταν μέλος σε μία φοιτητική παράταξη. Νομίζω πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έγινε ούτε σε μεγάλες σχολές όπως το ΠΑ.ΜΑΚ ή στη Ν.Ο.ΠΕ. Οσο για εμάς και εννοώ το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ παραείμασταν λίγοι αν εξαιρέσεις τους Πολιτικούς και προσφάτως και τους Ηλεκτρολόγους. Τέτοιες περιπτώσεις πολύ σπάνια ακούγονταν και ακόμα σπανιότερα αλήθευαν.

Οσο για τις κομματικές παρατάξεις και τον ρόλο τους στο πανεπιστήμιο θα συμφωνήσω και εγώ ότι δημιουργούν πιο πολλά προβλήματα από όσα λύνουν. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα ήταν η καλύτερη λύση και είχε εφαρμοστεί με επιτυχία σε κάποια πανεπιστήμια στο παρελθόν. Πάντως δεν το θεωρώ το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου και σίγουρα το κατατάσσω πολύ πιο κάτω από την οικογενειοκρατία, τις στημένες εκλογές για ανάδειξη μελών ΔΕΠ, τις φωτογραφικές προκυρήξεις ακόμα και για συμβασιούχους ΠΔ407 κτλ. Φυσικά και για όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο παραδειγμα σε άλλο πανεπιστημιο του εξωτερικου, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

@ dyosmaraki

Καλημέρα dyosmaraki,

Οι λόγοι που εκφωνούνται πριν από κάθε εκδήλωση κάνουν πλέον περισσότερο κακό στον ομιλούντα και του εξασφαλίζουν αρνητική προβολή. Πριν από μερικά χρόνια στο φεστιβάλ των Πρεσπών και λίγο πριν από την έναρξη μίας θεατρικής παράστασης ανέβηκε στο βήμα ένας υπουργός της σημερινής κυβέρνησης και μίλησε για περίπου 10 λεπτά και ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει να δυσανασχετεί. Κατόπιν κάλεσαν στο βήμα τον Βενιζέλο ο οποίος αντιλαμβανόμενος τον εκνευρισμό του κόσμου είπε «ευχαριστώ που με καλέσατε εδώ να παρακολουθήσω αυτή παράσταση» και έφυγε αμέσως καταχειροκροτούμενος.

Δεν έχει σημασία αν γνωρίζεις πράγματα για το ΤΕΕ. Ολοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι λίγο-πολύ έτσι λειτουργούν. Δεν νομίζω πάντως τα ΤΕΙ και τα ΙΕΚ ενα βρίσκονται πιο κοντά στην αγορά εργασίας. Ετσι βλέπω εγώ από την μικρή επαφή που έχω με την Ελλάδα και πάντα σε επίπεδο μεγάλων έργων. Βέβαια αυτή είναι άλλη συζήτηση που ο καθένας θα καταθέσει προσωπικές εμπειρίες και είναι αρκετά δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Τα ίδια επίσης πράγματα που συμβαίνουν με τους καθηγητές στο πανεπιστήμιο το ίδιο συμβαίνει και στο ΤΕΙ. Και εκεί υπάρχουν κλίκες, παρωχημένα βιβλία και καθηγητές με κομματικές διασυνδέσεις.

Νομίζω τα τα επαγγελματικά δικαιώματα κδεν υπόκεινται σε κομματικές και συμφεροντολογικές παρεμβάσεις καθότι και από τις δύο πλευρές υπάρχουν υποστηρικτές των κομμάτων. Επομένως πάντα θα υπάρχουν οι δυσαρεστημένοι. Για εμένα το προβλημα είναι το ακριβώς ανάποδο. Για να μην δυσαρεστήσουν κανέναν, δεν «τακτοποιούν» τα επαγγαλεματικά δικαιώματα ανάλογα με το τι έχει σπουδάσει ο καθένας.

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου δεν έχω άποψη επειδή δεν κατέχω τίποτα για το θέμα.

Οσο για το θέμα της «πάλης» και το ποιος θα αλλάξει ποιον, θα σου πω ότι κακώς απογοητεύεσαι. Το σημερινό «status quo» διατηρείται γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Μπορεί να είναι σήμερα πιο ισχυροί όσοι έχουν βολευτεί, και εξάλλου αυτό είναι λογικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν έστω και με αργούς ρυθμούς.

@tzonakos

Γεια σου Τζονάκο,

Οπως σε όλα τα επαγγέλματα το σημαντικό είναι τι ποιοτητα προσφέρεις και σε τι τιμή. Αυτό βέβαια σε μία αγορά που λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις. Στην Ελλάδα μετράνε και πολλά άλλα πράγματα δυστυχώς σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι θα έπρεπε.

Σε ότι αφορά τους εκπροσώπους του ΤΕΕ δεν μπορώ να μιλήσω γιατί έχω παρακολουθήσει την πορεία ελάχιστων. Πάντως φαντάζομαι ότι η πραγματικότητα στο ΤΕΕ δεν θα απέχει και πολύ από αυτήν που συναντάμε σε άλλους επαγγελματικούς συλλόγους.

* Σε έψαχνα και εγώ στο gmail τις προάλλες. Περιμένω το mail σου γιατί έχω και εγώ κάτι να σου ζητήσω αν μπορείς να βοηθήσεις.

@Φωτης

Φώτη καλημέρα και καλώς ήρθες,

Δεν είπα σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να καταργηθεί το ΤΕΕ. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις που έχει δίκιο και πολλές είναι οι φορές που έχω συμφωνήσει σε θέσεις του. Αλλο όμως αυτό και άλλο να έχει τη δύναμη να βάζει βετο στην εγγραφή μηχανικών που έρχονται από το MIT και το Imperial.

Φώτη σε κάθε χώρο υπάρχουν οι έντιμοι και οι ανέντιμοι. Το ίδιο και σε καθαρά συνδικαλιστικό επίπεδο. Θα υπάρχουν αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους και εκείνοι που θα θέλουν μόνο να αυτοπροβληθούν και να πάρουν θέσεις είτε στην κρατική μηχανή, είτε στην κομματική επετηρίδα.

Την ιστορία που περιέγραψες (με γλαφυρότατες λεπτομέρειες ομολογώ) όχι μόνο δεν την αμφισβηττώ, αλλά μου φαίνεται ότι δεν θα είναι και η μόνη τέτοια περίπτωση. Οσοι καταφέρνουν να «χωθούν» θα έχουν μόνιμα το πάνω χέρι, αλλά επειδη δεν με παρακολουθείς καιρό θα σου γράψω την δική μου άποψη ξανά. Σημασία δεν έχει το πόσα βγάζεις, αλλά το πως και βασικά αν μπορείς τα βράδια να κοιμάσαι ήσυχος. Αυτά φυσικά ισχύουν για την Ελλάδα, γιατί εδώ που δουλεύω εγώ δεν υπάρχουν τέτοια παιχνίδια. Το Λονδίνο είναι ένας διαφορετικός κόσμος!

@ Newton

Γεια σου Newton,

Είναι αλήθεια ότι κανένα κομμάτι της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχει καταφέρει να συνδεθεί με την αγορά εργασίας σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε κάθε σοβαρή χώρα του κόσμου και σε κάθε μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Πάντως δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα αυτό. Από την δική μου εμπειρία θα σου πω ότι έπρεπε να ρρίξω λίγο διάβασμα παραπάνω, να προσπαθήσω λίγο παραπάνω και να δουλέψω λίγο παραπάνω από Γερμανούς, Γιαπωνέζους και Αγγλους συναδέλφους μου, αλλά τελικά από ότι βλέπεις από το αποτέλεσμα (ακόμα έχω τη δουλειά μου) τα έχω καταφέρει. Καλό πάντως θα ήταν να υπάρχει και μία συνδεση του πανεπιστημίου με τις τάσεις της αγοράς.

Newton, εγώ ξέρω ότι οι περισσότεροι φίλοι και συμφοιτητές μου αγαπάνε το επάγγγελμα που διάλεξαν. Ισως τα κίνητρα τους, ο μισθός τους, οι ώρες δουλειάς κτλ τους κάνουν να βαριούνται και να μην αποδίδουν και δεν τους δικαιολογώ καθόλου. Αλλά οι περισσότεροι ξεκίνησαν με όνειρα. Ελπίζω να καταφέρουν να τα πραγματοποιήσουν.

Και λίγα του είπες του τυπά που σου είπε έτσι για το παιδί που έβγαλε το ΤΕΙ. Δυστυχώς κάποιοι είναι ψώνια χωρίς να το δικαιούνται. Αλλο για παραδειγμα να λέει ο Michael Jordan «είμαι ο καλύτερος παίχτης στον κόσμο» (εκεί χειροκροτάς) και άλλο να το λέει ο κάθε τυχάρπαστος που παίζει στο Ποσειδωνιο με τους φίλους του (εκει γελάς).

Τα πανεπιστήμια μας έχουν πολλά ελαττώματα, αλλά εγώ θα επιμείνω ότι δεν βγάζουν «σάπιους απόφοιτους» όπως ισχυρίστηκε κάποτε η πιο αποτυχημένη γιατρός στην ελληνική ιστορία που αργότερα μετά από πολλές βαφτίσεις, γάμους κτλ κατάφερε και έγινε Υπουργός Παιδείας.

@ DaNaH

Γεια σου Δανάη,

Νομίζω πως πρέπει να υπάρχει μία αρχή που να δίνει μία μορφής πιστοποίηση στα πτυχία που έρχονατι από το εξωτερικό, γιατί όπως και να το κάνουμε άλλο να τελειώσει κάποιος μηχανικός στο MIT και άλλο γιατρός στο Τατζικιστάν. Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να με χειρουργήσει κάποιος τέτοιος. Επομένως η ανάγκη ύπαρξης του ΔΟΑΤΑΠ είναι δεδομένη. Το αν κάνει σωστά τη δουλειά του είναι ένα άλλο θέμα το οποίο δεν γνωρίζω καλά.

Σε ότι αφορά τις αναγνωρίσεις. Αν κάποιος έχει φοιτήσει σε ανώτατο ίδρυμα στο εξωτερικό και έρχεται στην Ελλάδα πρέπει να μετράμε που ακριβώς έχει φοιτήσει. Δεν θεωρώ εγώ, αλλά και καμία εταιρία στην Αγγλία ότι το πανεπιστήμιο του κάθε χωριού είναι το ίδιο με το LSE. Δηλαδή θεωρώ απαραδεκτο να αναγνωρίζεται το πτυχίο του LSE σαν ίσο με του ΤΕΙ αλλά από την άλλη δεν μπορεί να έρχεται ο μηχανικός από τη Σερβία με 3 χρόνια πτυχίο και να θέλει να έχει τα ίδια διακιώματα με τους εποφοίτους του ελληνικού Πολυτεχνείου. Πρέπει να υπάρχει μία διαβάθμιση. Στην Ελλάδα με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα τα έχουμε κάνει όλα «σάλα τραπεζαρία». Δεν μας νοιάζει το τι έκανε ο καθένας παρά μόνο αν τελείωσε στην Ελλάδα ή όχι. Αλλά δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στον απόφοιτο του MIT το ίδιο με τον απόφοιτο της Ουγκάντας. Πρέπει να υπάρχει μία αντικειμενική αξιολόγηση ανάλογει με αυτήν που προφανώς υπάρχει σε άλλες χώρες και που τουλάχιστον στην Αγγλία εγώ την πέρασα.

Οσο για το 2 το ξέρω ότι σπούδασες στην Ελλάδα. Οπως είπα και πριν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι πέρασαν μαθήματα με «βοήθεια», αλλά δεν νομίζω ότι μιλάμε για ολόκληρο το πτυχίο, αλλά για 1-2 μαθήματα.

Για την γνώμη σου για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και νομίζω ότι και οι δύο μιλάμε για αυτά του Αγγλοσαξωνικού συστήματος (Αγγλία, Αμερική) έχουμε την ίδια γνώμη.

Να είσαι καλά Δανάη!

@ αθεόφοβος

Γεια σου Αθεόφοβε,

Οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου δεν έχουν τις ίδιες επαγγελματικές δυνατότητες με τους πτυχιούχους των ΤΕΙ και έτσι θα έπρεπε να είναι. Αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτό που ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα εγώ ως μηχανολόγος μπορώ να υπογράψω για κάποιες άδειες και θα μπορώ για όλη μου τη ζωή. Ασχετα αν έχω εργαστει ποτέ στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ετσι μόνο και μόνο επειδή τελέιωσα πολυτεχνείο. Αντίθετα κάποιος πτυχιούχος ΤΕΙ δεν θα μπορεί και ας δούλευε στο κομμάτι αυτό μαζί με έναν μηχανολόγο για 30 χρόνια. Δεν είναι άδικο αυτό; Για εμένα θα πρέπει από κάποιο επίπεδο και πάνω να μπορείς να πάρεις δουλειές ανάλογα με την προυπηρεσία σου. Οχι την εικονική, αλλά την πραγματική. Γι αυτό θα έπρεπε να φροντίζει το ΤΕΕ και όχι για τον αν ο απόφοιτος του MIT είναι ίδιος με τον απόφοιτο του ΤΕΙ της Αρτας. Εχω να σου διηγηθώ τραγελαφικές ιστορίες για τις ελάχιστες φορές που χρειάστηκα κάτι από το ΤΕΕ.

Γιατί υπάρχουν τα ΤΕΙ; Μεγάλη κουβέντα. Για μένα θα έπρεπε να βγαίνουν100 μηχανολόγοι μηχανικοί το χρόνο από το Πολυτεχνείο και άλλοι 100 μηχανολόγοι από τα ΤΕΙ. Αντ’ αυτού βγαίνουν 400 από το Πολυτεχνείο και 4000 από το ΤΕΙ. Λογικό είναι να προκαλούνται στρεβλώσεις στην αγορά, ο ένας να κάνει τη δουλεια που θα έπρεπε να κάνει ο άλλος (με την χαμηλότερη αμοιβή φυσικα) και κανένας να μην είναι ευχαριστημένος.

@Φώτης

Εγραφες την ώρα που απαντούσα και εγώ. Ναι υπάρχουν φυσικά διαφορες στα επαγγελματικα δικαιωματα και νομίζω ότι είναι αρκετά πιο περίπλοκο από ότι το παρουσίασες, αλλά σε γενικές γραμμές οι του Πολυτεχνείου μπορούν να κάνουν μελέτες και κατασκευές παντώς είδους ενώ του ΤΕΙ έχουν συγκεκριμένες ελάχιστες μελέτες και κάποιες παραπάνω κατασκευές.

Αναπτυξη και Επενδυσεις θελουμε σε αυτη τη χωρα.

Αν υπαρχουν αυτα, ολοι θα ειμαστε μια χαρα ανεξαρτητως σπουδων, μεταπτυχιακων, διδακτορικων, ΤΕΕ, ΤΕΙ, ΙΕΚ και ολα αυτα τα συναφη.

Γιατι η ελλειψη αναπτυξης συμπαρασυρει πανω απο 150 διαφορετικα επαγγελματα που εχουν αμεση σχεση με αυτην...

Φωτης

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Είμαι απόφοιτος τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ελληνικής πολυτεχνικής σχολής. Όσο ακόμα σπούδαζα, υπήρχαν φοιτητές άλλων σχολών του Πολυτεχνείου οι οποίοι χλεύαζαν την σχολή και την ειδικότητά μου και θεωρούσαν ότι δεν είμαστε μηχανικοί αλλά... καλλιτέχνες! Και το αναφέρω αυτό για να δείξω την γελοιότητα αυτού του διαχωρισμού (των "100% μηχανικών" και των "άλλων", όπου άλλοι = αρχιτέκτονες και απόφοιτοι ΤΕΙ). Άλλωστε αυτό αντανακλάται και στον ελληνικό οικοδομικό τομέα: οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν (!) οικοδομές, δηλαδή να πατούν σε ξένα χωράφια. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα.

Το ΤΕΕ δυστυχώς αποτελεί εδώ και χρόνια ένα είδος «ελίτ», μια ομάδα ανθρώπων που θεωρούν ότι με την εγγραφή τους «αναγνωρίζονται» και διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους ως επαγγελματίες. Περί αυτού, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις, ιδιαίτερα για τον δικό μου κλάδο. Αλλά ακόμα και αν το ΤΕΕ πράγματι διασφαλίζει τα δικαιώματα των μηχανικών (ό,τι και αν εννοούν με τον όρο «δικαιώματα»), οι ίδιοι οι μηχανικοί θα έπρεπε να ξυπνήσουν από τον λήθαργο στον οποίο βρίσκονται τόσα χρόνια και να συνειδητοποιήσουν ότι με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής (και παγκόσμιας) οικονομίας, το να είσαι αναγνωρισμένος «μηχανικός» δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από το ότι έχεις ένα πτυχίο.

Προσωπικά γνωρίζω άτομα που σπούδασαν στο ελληνικό Πολυτεχνείο και κατέχουν ελάχιστα πράγματα πάνω στον τομέα τους, όπως και άτομα από ξένα πανεπιστήμια που επίσης δεν γνωρίζουν επαρκώς το αντικείμενό τους. Το να εξιδανικεύουμε τα ξένα πανεπιστήμια ή να υποβιβάζουμε εξ ορισμού τα ΤΕΙ είναι τουλάχιστον ανόητο, καθώς το θέμα δεν είναι μόνο οι τεχνικές γνώσεις που μαθαίνεις στην σχολή αλλά και η γενικότερη παιδεία που λαμβάνεις: το να έχεις πτυχίο από το Columbia και να χτίζεις resorts σε περιοχές που θα έπρεπε να είναι προστατευόμενες ή γυάλινους πύργους στο κέντρο της Αθήνας δεν σημαίνει ότι είσαι καλός μηχανικός. Στην σχολή μου τουλάχιστον, η παιδεία που έλαβα με έκανε, αν όχι καλό μηχανικό, καλύτερο άνθρωπο.

Είσαι φοβερός,με συγκίνησες.Αισθάνομαι σαν τον Joe τον Υδραυλικό στην καμπάνια του McCain.xixixixi.
Ευχαριστω πολύ. Θα συμφωνήσω μαζι σου NDN εχεις δίκιο και εδώ ετσι ειναι.Ακριβώς έτσι.Αν όμως χαλάσουν αυτο το σύστημα θα ξεφτιληστούν και αποκαλυφθει το πόσο κενοί είναι όλοι αυτοι και προπαντώς χωρίς τη παραμικρή εμπειρία.
Είναι σα να ακούς σκυλάδικα και να μη παίζει το τουμπερλάκι!!Γίνεται;δε γίνεται!!

Koιτα, να σου μιλησω σαν ανθρωπος που δουλευει και οχι σαν νεος που μολις πηρε το πτυχιο του
(το λεω αυτο γιατι υπαρχει διαφορα στον τροπο σκεψης πλεον υστερα απο εμπειριες, τριβη με το αντικειμενο και συναναστροφη με κοσμο).

Δεν μετραει τοσο τι σχολη τελειωσες, τι μεταπτυχιακο εκανες και τι κοπο εκανες στα νιατα σου για ολα αυτα.
Αυτο που μετραει ειναι τι γνωριζεις πραγματικα, τι μπορεις να προσφερεις σαν υπηρεσια και κατα ποσο εισαι συνεπης ως προς τον χρονο.

Εγω δεν ηρθα ποτε σε δυσκολη θεση σε οτι αφορα το πτυχιο μου, δεν μου στερησε καμια δουλεια και ουτε χαθηκε καμια ευκαιρια ζωης.
Με αντιμετωπιζουν ολοι ισο προς ισους, και μαλιστα ανθρωποι πολυ ιδιαιτεροι και δυσπιστοι και τυπολατρες ως προς τα πτυχια.

Αυτο που εχει σημασια ειναι η συνεχης επιμορφωση, να εισαι ενημερωμενος ως προς τις νεες τασεις και να μην ευφυσυχαζεις στις δαφνες σου.

Αυτα εχω αποκομισει αυτα τα
λιγοστα χρονια ενεργους δρασης.

Kαι εχω την αισθηση οτι ολες αυτες οι "λογομαχιες" αφορουν ειτε αργοσχολους τυπους, ειτε γραφειοκρατες.

Καποιος που ειναι μεσα στα πραγματα, δεν ενδιαφερεται πραγματικα για το τι θεωρητικα προτεινεται τοσα χρονια.

Μπορει να ειμαι λαθος, δεν ξερω.

@Φωτης

Φώτη,φυσικά θέλουμε επενδυσεις στην χώρα, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς για να έρθουνε. Αντίθετα εμείς διώχνουμε τους ξένους και μάλιστα το παρουσιάζουμε σαν Ελληνική επιτυχία. Θα ανεβάσω και ένα κείμενο γι αυτό το φαινόμενο, την επόμενη εβδομάδα.

Φυσικά και αν υπήρχαν δουλειές όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι ανεξάρτητα με το τι τελείωσαν. Πάντως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυτές οι δουλειές, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες, αλλά που θα είναι σωστοί και αντικειμενικοί και όχι αυτοί που συμφέρουν τον πιο ισχυρό κλάδο.

Καλό Σαββατοκύριακο!

@Disillusa

Γεια σου Disillusa

Μεγάλη κουβέντα αυτοί με τους αρχιτέκτονες η οποία έχει ελάχιστη σημασία για το συντεχνιακό του πράγματος. Πάντως μιας και το ανέφερες ας το αναπτύξουμε. Είναι αλήθεια ότι η Αρχιτεκτονική δεν ανήκει στο engineering school σχεδόν σε καμία Ευρωπαική χώρα. Στην δε Ιταλία (μιας και Ιταλικό το πολύ πετυχημένο ψευδώνυμο σου) αν πει σε κάποια Αρχιτεκτόνισσα ότι είναι "μηχανικός" θα σε μισήσει. Η Αρχιτεκτονική έχει πολύ μεγαλύτερο prestige. Το ίδιο και στην Γαλλία. Γενικά θα το έχεις διαπιστώσει και εδώ στο Λονδίνο. Μολονότι οι μηχανικοί έχουμε πολύ καλούς μισθούς και οι 8 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρίες στον πλανήτη στελεχώνονται από μηχανικούς, θεωρούμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Σχετικά με την γνώμη των φοιτητές των άλλων σχολών του Πολυτεχνείου οι οποίοι όπως λες χλεύαζαν την σχολή σου, δεν τη συμμερίζομαι. Θεωρώ την Αρχιτεκτονική πολύ καλή σχολή και πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα. Αν είσατε μηχανικοί...έχει σημασία; Νομίζω καμία. Πάντως είμαι σιγουρος ότι δεν συστήνεσαι ως engineer στην Αγγλία. Αλλά ειλικρινά ποιος νοιάζεται και για ποιον λόγο να νοιαστεί; Για άλλο λόγο προσλαμβάνεσαι (συνήθως design και ολίγον calculations) και σχεδόν ποτέ construction.

Οσο για τον ελληνικό οικοδομικό τομέα, και αυτό που αναφέρεις οφείλεται σε συντεχνιακους λόγους. Οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν οικοδομές γιατί πολύ απλά ο σύλλογος τους είναι πιο ισχυρός. Αυτό ακριβώς εννοώ με το ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ το ΕΓΚΩΜΙΟΝ.

Οσο για το ΤΕΕ, οι ελάχιστες ομολογώ γνώσεις μου συμφωνούν με αυτά που γράφεις.

Οσο για το τι έχει μάθει ο καθένας μέσα στο πανεπιστήμιο εξαρτάται αποκλειστικά από το τι προσωπική προσπάθεια έκανε. Φυσικά αυτό θα φανεί και στο τι δουλειά θα βρει. Θα έχεις καταλάβει ότι εδώ στο Λονδίνο μετράει μόνο το τι ξέρεις και πόσο σκληρά δουλεύεις και όχι ποιος είναι ο μπαμπάς/θείος/γείτονας/κομματάρχης σου.

Οσο γι αυτό που αναφέρεις για το πτυχίο από το Columbia και το χτίσιμο των resorts σε περιοχές που θα έπρεπε να είναι προστατευόμενες ή για γυάλινους πύργους στο κέντρο της Αθήνας δεν θα συμφωνήσω. Η δουλειά είναι δουλειά και κάπως πρέπει να πληρώσει το ενοίκιο του ο καθένας. Σημασία έχει ακόμα και γυάλινους πύργους να φτιάχνεις να τους φτιάχνεις σωστά. Με το να είσαι καλός άνθρωπος μπορείς να κάνεις καλούς φίλους, αλλά η μικρή μου εμπειρία λέει ότι δεν πληρώνεις το ενοίκιο του Λονδίνου. Ο σωστός επαγγελματίας ότι και να κάνει το κάνει σωστά. Προσωπική γνώμη βέβαια.

Να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο!

@mixanikoulis

Γεια σου mixanikouli,

Η αλήθεια να λέγεται. Εγώ και με τους "μεγάλους" μηχανικούς του Πολυτεχνείου που θεωρούν κατώτερους τους αποφοίτους ΤΕΙ, αλλά και με τους διαφορους κομπλεξικούς ΤΕΙτζήδες που για όλα τους φταίνε οι "κακοί" μηχανικοί που τους εκμεταλλεύονται, δεν τα πάω καλά. Πιστεύω ότι αν δουλεύεις πολύ και είσαι σοβαρός θα πας καλά στο επάγγελμα σου και δεν έχει σημασία τι πτυχίο έχεις, παρά μόνο για να ξεκινήσεις. Φυσικά κάποιοι κανόνες πρέπει να υπάρχουν, αλλά τέτοιο που να μην βασίζονται σε συντεχνιακά συμφέροντα.

Να είσαι καλά και καλή προσαρμογή μετά τις διακοπές.

@Anonymous said...

Καλησπέρα και από εμένα,

Ούτε και εγώ πήρα τώρα το πτυχίο μου. Εχω πολλά χρόνια που δουλεύω στο εξωτερικό, οπότε οι απόψεις μου είναι κάποιου εργαζομενου στο εξωτερικό που τα πράγματα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.

Νομίζω ότι το τι σχολη τελειωσες, τι μεταπτυχιακο εκανες κτλ μετράει για να σε καλέσουν στη συνέντευξη. Τουλάχιστον αυτό μετράει σε μεγάλες εταιρίες. Εγώ σε συγκεκριμένες εταιρίες συνάντησα στα διάφορα στάδια επιλογής απόφοιτους του Imperial, UCL, Warwcick, Cambridge, Oxford. Δεν συνάντησα κανέναν από το Brighton. Επισης και τώρα που δουλεύω το βλέπω και πάλι. Οταν η εταιρία κάνει recruitment προτιμά αυτούς από τα καλά πανεπιστήμια.

Από τη στιγμή που πιάνεις δουλειά, ναι μετράει αυτό που αναφέρεις. Τι πραγματικά γνωριζεις, πόσο είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις και πόσο πολύ μπορείς να ανταπεξέλθεις στην πίεση.

Σε ότι αφορά αυτές τις "λογομαχιες" όπως λες και εσύ, θα συμφωνήσω μαζί σου. Δεν αφορούν αυτόν που δουλεύει ή που προσπαθεί να βρει μία δουλειά, αλλά καμιά φορά μπορεί να του σταθούν και εμπόδιο. Τουλάχιστον έτσι έχω ακούσει.

Νομίζω πως δεν είσαι καθόλου λάθος.

Καλό Σαββατοκύριακο.

Καλησπέρα NdN και ευχαριστώ για την εκτενή σου απάντηση. Ελπίζω να μην σε πειράζει που θα απαντήσω αναφερόμενη σε συγκεκριμένα αποσπάσματά της...

"Είναι αλήθεια ότι η Αρχιτεκτονική δεν ανήκει στο engineering school σχεδόν σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα."
Στο (βρετανικό) πανεπιστήμιο που έκανα το μεταπτυχιακό μου, υπάρχει τμήμα Architectural Engineering και τμήμα Architecture. Πρόκειται για δύο διαφορετικά προγράμματα σπουδών και με διαφορετική διάρκεια και διαβαθμίσεις το καθένα. Υποθέτω ότι οι απόφοιτοι του πρώτου (αυτό)αποκαλούνται engineers. Προσωπικά, δεν με απασχολεί αν ονομάζομαι μηχανικός ή αρχιτέκτονας. Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει και δυσφημεί τον κλάδο μου είναι ότι στην Ελλάδα κάποιοι που δεν έχουν σπουδάσει αρχιτεκτονική, παριστάνουν τους αρχιτέκτονες. Έχω βρεθεί αρκετές φορές στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να απολογηθώ (σε φιλικές παρέες) για την σύγχρονη αρχιτεκτονική της πόλης μου. Όλοι κατηγορούν τους αρχιτέκτονες αλλά κανένας δεν έχει μπει στον κόπο να ελέγξει πόσα από τα νεόδμητα κτίρια φέρουν υπογραφή αρχιτέκτονα…

“Στην δε Ιταλία αν πεις σε κάποια Αρχιτεκτόνισσα ότι είναι "μηχανικός" θα σε μισήσει. Η Αρχιτεκτονική έχει πολύ μεγαλύτερο prestige. Το ίδιο και στην Γαλλία. Γενικά θα το έχεις διαπιστώσει και εδώ στο Λονδίνο”
Το prestige, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν συνδέεται άμεσα με την θέση που κατέχει ένα επάγγελμα στην αγορά εργασίας, και κυρίως, με το πώς αναγνωρίζεται από τους υπόλοιπους (συγγενείς) κλάδους. Εξάλλου, το «μεγαλύτερο» (στην φράση σου) είναι πολύ σχετικό: μπορεί οι περισσότεροι να θαυμάζουν την δημιουργικότητα που συνεπάγεται η αρχιτεκτονική, αλλά ούτε οι πολιτικοί μηχανικοί ούτε οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μπορούν να έχουν παράπονο για το prestige του κλάδου τους: οι μεν πρώτοι θεωρούνται «οικονομικά αποκατεστημένοι» (!) από την στιγμή που μπήκαν στο πολυτεχνείο και οι δεύτεροι έχουν πάντα την φήμη των «ευφυών» (που φροντίζουν φυσικά να διατηρούν), αφού μπήκαν στην σχολή με την υψηλότερη βάση… ;)

«Η δουλειά είναι δουλειά και κάπως πρέπει να πληρώσει το ενοίκιο του ο καθένας. Σημασία έχει ακόμα και γυάλινους πύργους να φτιάχνεις να τους φτιάχνεις σωστά. Με το να είσαι καλός άνθρωπος μπορείς να κάνεις καλούς φίλους, αλλά η μικρή μου εμπειρία λέει ότι δεν πληρώνεις το ενοίκιο του Λονδίνου.»
Εδώ νομίζω ότι παρερμηνεύθηκαν όσα έγραψα επειδή δεν τα ανέλυσα επαρκώς. Δεν αναφερόμουν στο καλό άνθρωπο, με την έννοια της καλοσύνης αλλά με εκείνη του ήθους και την πολύπλευρης γνώσης που πιστεύω πως είναι απαραίτητα για να είναι κάποιος σωστός επαγγελματία. Όταν έγραψα για γυάλινους πύργους και resorts είχα στο μυαλό μου τις γνωστές στους Αθηναίους «Βωβουπόλεις» (γυάλινα ψηλά κτίρια που είναι εντελώς ακατάλληλα για το ζεστό κλίμα της Μεσογείου επειδή απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας για τον κλιματισμό τους), καθώς και τα γιγαντιαία παραθεριστικά κέντρα που φυτρώνουν στις παράκτιες περιοχές της χώρας (συχνά καταπατώντας δασικές εκτάσεις και καταστρέφοντας το φυσικό κάλλος των περιοχών). Όσοι ασχολούνται με τέτοιου είδους κατασκευές, υποθέτω ότι έχουν απαλλαχτεί από τον βραχνά του ενοικίου…

Θα ήθελα, τέλος, να συμπληρώσω ότι άθελά μου εστίασα το προηγούμενο σχόλιο μου στον δικό μου κλάδο, που φυσικά δεν είναι το ζητούμενο της ανάρτησής σου. Όταν διάβασα το κείμενό σου χάρηκα πολύ που είδα ότι και άλλοι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου συμμερίζονται την ίδια άποψη μ’ εμένα για τους αποφοίτους των ΤΕΙ και για τον ελιτισμό του ΤΕΕ και ανέφερα την σχολή μου ως παράδειγμα των γενικότερων διαχωρισμών που γίνονται ακόμα και μέσα στο σώμα των «αναγνωρισμένων» μηχανικών. Αυτό το «ξεστράτισμα» της συζήτησης φαίνεται όμως να επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο φάκελος «ΤΕΕ» περιέχει πολυάριθμα και χρόνια ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν κάποτε…

Καλό Σαββατοκύριακο!

@Disillusa

Γεια σου Disillusa,

Το Architectural Engineering είναι η εξέλιξη του building engineering (όπως μου είπανε) και αναφέρεται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών στο "building design and construction" (αυτό από σελίδα του πανεπιστημίου) και από ότι είδα δεν δεχεται μόνο αρχιτέκτονες. Δεν γνωρίζω βέβαια, αλλά πιθανολογώ ότι δεν θα είναι καν η πλειοψηφία αποφοιτοι αρχιτέκτονικης,ενώ για παράδειγμα το τμήμα Architecture είναι αποκλειστικά γι αυτούς που θέλουν να γίνουν αρχιτέκτονες.Εν πάση περιπτώση δεν εχει καμία σημασία όπως λες και παρακατω το αν θα λέγονται οι απόφοιτοι μηχανικοί ή αρχιτέκτονες. Το ζήτημα είναι να κάνουν καλά τη δουλειά για την οποία πληρώνονται.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με αυτους που παριστάνουν ότι είναι αρχιτέκτονες νομίζω ότι συμβαίνει σχεδόν με κάθε επάγγελμα. Πάντως θεωρώ παράλογο να κατηγορεί κάποιος έναν αρχιτέκτονα ή έναν πολιτικό μηχανικό για την όψη των πόλεων. Το ζήτημα, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, για την κατασκευαστική βιομηχανία είναι το κέρδος και μπροστά σε αυτό καταπατάται κάθε έννοια δημιουργικότητας. Οπότε τόσο ο αρχιτέκτονας όσο και ο πολιτικός μηχανικός θα σχεδιάσει κάτι που θα βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα. Εκεί τελειώνει και η αρμοδιότητα του.

Αυτό για την Ιταλία το έγραψα γιατί έχω ιδίαν άποψη! Πάντως το prestige είναι σημαντικό για κάθε επάγγελμα και ιδιαίτερα εδώ στο Λονδίνο θα το έχεις παρατηρήσει σε κάθε σου βήμα. Σε μία πόλη που κυριαρχεί το position, το business card, το bonus και όλα τα σχετικά, νομίζω πως υπάρχει μία σύνδεση του prestige του κάθε επάγγελματος με την αγορά εργασίας. Αλλο broker/trader/banker και άλλο...Αυτά φυσικά ισχύουν για την πλειοψηφία των κατοίκων του Λονδίνου και γι αυτό το αναφέρω. Στην Ελλάδα υπάρχει άλλη ιεραρχία.

Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό που είναι η δουλειά. Και εγώ στο "ήθος" αναφερόμουν και όχι στην "καλοσύνη". Για παράδειγμα και εγώ δουλεύω σε μία βιομηχανία που έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα αλλά με βοηθάει να πληρώνω το ενοίκιο μου. Σε μία δουλειά Disillusa δεν έχεις και μεγάλη ελευθερία. Πρέπει να κάνεις αυτό για το οποίο σε προσλαμβάνουν, όσο καλύτερα γίνεται απλά για να επιβιώσεις. Οπότε δεν κατηγορώ ούτε τα παιδιά που δουλεύουν στον Βωβό ούτε αυτούς που χτίζουν τα εξοχικά. Αυτό δεν είναι δουλειά του εργαζόμενου να το διορθώσει. Αυτό είναι δουλειά του ελεγκτικού μηχανισμού. Δεν μου αρέσουν τα γυάλινα κτίρια, αλλά αν ποτέ γυρίσω στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη θα πρέπει να φτιάξω και μερικά από δαύτα. Μακάρι να μείνεις στο Λονδίνο καιρό (αν σου αρέσει βέβαια), να δεις τον διαφορετικό τρόπο που δουλεύουν τα πράγματα σε σχέση με την Ελλάδα (εδώ στην Αγγλία οι όροι εργασίας είναι απέιρως καλύτεροι και ότι αξίζεις θα το πάρεις) και ξανασυζητάμε τα του "ήθους" σε άλλη βάση. :)

Dιsillusa είμαστε πολλοί όσοι συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη για τους αποφοίτους των ΤΕΙ και για τον ελιτισμό του ΤΕΕ. Αυτό που μένει να αποδειχτεί, καθότι εμείς θα στελεχώσουμε το ΤΕΕ σε λίγα χρόνια, είναι αν μέχρι τότε θα έχουν καταφέρει να μας αλλάξουν.

Να είσαι καλά και θα τα ξαναπούμε!

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα